Undervisning
Undervisning på Vitlöken
För Maria Montessori var undervisning en integral process. Det är ingen vits att bara skapa intellektuella människor, vi behöver skapa integrerade individer. Det är därför undervisning inte bara handlar om att överföra kunskap. Det är även en etisk handling, en av respekt och kärlek.
Praktiska vardagsövningar
”Utbildningen ska stimulera barnen till att ta initiativ och ansvar samt ge dem möjlighet att arbeta både självständigt och tillsammans med andra.”
Lpfö 18. Här lär sig barnet färdigheter för livet, det praktiska den ser i sin vardag hemma och runt om. Övningarna är verkliga och har flera syften och funktioner för att öka barn förståelse för sin omvärld. I detta område ingår allt från att hälla med kannor, öppna lås med nycklar, skruva med skruvmejsel, skeda med sked, pincettövningar, sy-övningar, skura bord, putsa skor, osv. Här tränar barnet på koncentration, koordination, fokus, finmotorik mm. Barnet väljer själv den övning som lockar och sitter ofta och repeterar övningen, om och om igen.
Matematik
Här får barnen tillgång till siffror, begrepp och matte. Matematiken integrerar vi i undervisningen på ett roligt, lärorikt och spännande sätt.
”Utbildningen i förskolan ska ge barnen möjlighet att använda matematik för att undersöka och beskriva sin omvärld samt lösa vardagliga problem.” Lpfö 18.
Här får barnet till sig av vikten av siffror i sin omvärld, siffrors betydelse, t.ex. att noll är mycket när den ligger bakom en annan siffra. Barnet får samband mellan siffror och mängd och betydelsen av siffror i vardagen. Vi använder begrepp såsom volym, vikter, bråkdelar, multiplikation, längd, mängd, decimalsystem och flera begrepp som börjar i det konkreta och går över till det mera abstrakta.
Montessorimiljön
Språk
Utbildningsmaterialet inom Montessoripedagogiken
Teknik
Sensorisk undervisning
Här utvecklas det sensoriska hos barnet: Här utvecklas det sensoriska hos barnet: hörsel, smak, känsel, syn, lukt och muskulära sinnen
”Hörsel, smak, känsel, syn, lukt och muskulära sinnen…”
-Maria Montessori
Syftet med den sensoriska undervisningen är att vara ett stöd för barnets naturliga utveckling och förfining av sina sinnen. Via sina sinnen lär sig barnet om sin omvärld. Indirekt syftar det sensoriska materialet till utvecklar barnet inom både fysiskt, socialt, språkligt, kognitivt, andligt, emotionellt och matematiskt. Materialet här är förberedande inför andra undervisningsområden. Barnet lär sig bla. om geometriska former, storlek, mängd, längd, färg och form.
Kultur och Naturvetenskap
I undervisningen för kultur ingår historia, biologi, geografi, naturvetenskap, musik och konst. Ämnena vävs samman och integreras med varandra.
”Utbildningen ska ta tillvara barnens nyfikenhet samt utmana och stimulera deras intresse för och kunskaper om natur, samhälle och teknik.” Lpfö 18
I undervisningen för kultur ingår historia, biologi, geografi, naturvetenskap, musik och konst. Ämnena vävs samman och integreras med varandra. Vi följer årets cyklar på ett naturligt sätt genom att gå ut och uppleva sen in och utveckla vidare. Här får barnen till sig saker från planeter, tidslinjer, flaggor och kartor till land- & vattenformer, världsdelar, djurens delar, levande & ickelevande, köttätande och växtätande djur mm. Genom kulturen kan barnet få en förståelse för den värld barnet lever i.
Montessori
Montessorimiljön
Hjälp till självhjälp och eget ansvar
Inom Montessoripedagogiken lägger vi stor vikt att varje barn ska ha medinflytande och känna ett eget ansvar. Begreppet ”individualisering” innebär att barnet sätts i centrum.
Pedagogens roll är att observera barnet och sedan fungerar som en handledare som stödjer och motiverar barnet i inhämtningen av kunskap. Kursplanen läggs upp med längre stunder för att ge barnen tid och ro där de får sysselsätta sig med det som de själva väljer utifrån möjligheterna som erbjuds. Miljön är så långt som möjligt integrerade och åldersblandade.
Utbildningsmaterialet inom Montessoripedagogiken
Materialet som används inom Montessoripedagogik är mycket konkret och är självrättande för att tillåta barnet att arbeta så självständigt som möjligt, och utan att en vuxen ska bedöma om något är rätt eller fel. Montessorimaterial köps till viss del, men en stor del av materialet tillverkas också av pedagog och barnet.
Inom Montessoripedagogiken ges betyg från samma ålder som i andra skolor och man följer samma läroplaner – Läroplan för förskolan (Lpfö 18) och Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Lgr 11) – som andra typer av förskolor och skolor.
Montessoripedagogiken sex grundläggande principer
Pedagogiken bygger på en människo- och kunskapssyn som säger att barnet har sensitiva perioder när det känner lust och är särskilt mottagligt för inlärning. Maria Montessori kallade detta för det absorberande sinnet. Motivationen är på topp för att lära sig något specifikt som barnet är extra intresserad av.
- Förberedd miljö
- Frihet/ansvar
- Individualisering/samarbete
- Hjälp till självhjälp
- Konkretion/motorik
- Helhet/fredstanke